2024. szeptember 14., szombat

Mit ad nekem az olvasás? Miért fontos az irodalom szabadsága? Miért lettem Nagykövet?

Ebben a témában szeretnék kicsit bővebben írni, elmondani mit ad nekem az olvasás. Legfőképpen miért fontos az irodalom szabadsága...

Mint tudjátok, két fülemre hallókészüléket hordok pár éve, de gyerekként csak egyet, a jobb fülben. Gyerekkoromban nem az elfogadáson volt a hangsúly, mint manapság. Csúfoltak, bántottak és kirekesztettek. A készülékemet rádiónak mondták, holott nem az volt. 

Barátok és segítség híján a könyvekbe menekültem. Az olvasás volt a menedékem. Könyvek voltak a barátaim, vidám, és szomorú napokon. Az olvasás mindig is fontos volt számomra.  Kikapcsolt, szórakoztatott, hol nevettem, sírtam és lettem szomorú. Az olvasás volt nekem a hajnalig tartó buli, barátkozós napjaim. Az olvasás volt nekem a film és a sorozat. 

Lehettem hercegnő, királynő, kém, akcióhős, egy bakfis szerelmes asszony esetleg, ezer és ezer karakter bőrében bújhattam. E karakterben éreztem, hogy tökéletes vagyok, egészséges és szép. Nem vagyok sérült, fogyatékkal élő, hogy bármit megtehetek. Amikor leveszel egy könyvet a polcról, vagy könyvtárból kihozol, ki tudja, hol kötsz ki. Milyen karakterekbe bújsz. Ez itt a lényeg. Ez a fontos. Élhetsz sok száz, ezernyi életet. 

Nemcsak szórakoztat az olvasás, hanem tanít is. De azt nagyon. Ilyenkor elgondolkodom, hogy egyes szerzők/írók honnan merítik ezeket a csodás gondolatokat, hogy az olvasó, vagyis én megálljak egy percre és elgondolkodjak. Tanít arra, hogyan fejezzük ki magunkat, hogyan tudjuk elfogadni magunkat és másokat. Tanít az életre, a gondolkodásra, elfogadásra. 

Ezért kell, hogy szabad maradjon az irodalom, az olvasás, a döntés joga és a választásé. Irodalom, művészet és az olvasás szabadnak kell, hogy legyen. Mi fog történni, ha már ez sem lesz szabad? Mi lesz majd? Égetés, szégyenérzet?  

Az olvasás által döntöttem, hogy könyvblogger leszek. A hallássérülésem által döntöttem, hogy könyvblogger leszek. Szeretném mindenkinek, a világnak megmutatni, hogy lehetek könyvblogger/tartalomgyártó, olvasó és hallássérült fogyatékkal élő, mindez egy személyben. Nem fogom megtagadni ami vagyok, miért is tenném? Jó célt szolgálok, többet is egyszerre.. Ez vagyok én. Sokáig tartott elfogadnom magam, de most már ott tartok, hogy ki merem tenni a készülékem a könyv mellé, az olvasást népszerűsítve egyben. Szerintem mindkettő elfér egymás mellett.

Bár az elmúlt években sok bántást kaptam. Ilyen pl: Az a blogger akarok lenni, aki tele van hibákkal... Miért kell tökéletesnek lenni? Hibázok? Igen, ki nem hibázik? Nem lehetek tökéletes, hisz nem is érzem magam annak. Úgy meg nincs értelme annak látszani.

Az olvasás mellett sokat fektettem abba, hogy hallássérültként jelenjek meg social media felületen. Elfogadtassam azt, ami vagyok. Nem volt könnyű.

Szerettem volna egy könyv mellett a készülékemet fotózni, de sajnos valakinek nem tetszett. Kaptam is üzenetet ezzel kapcsán, és úgy érzem, még mindig nem tartunk ott, hogy elfogadjuk a másikat, olyannak amilyen. 

Ha szemüveg lenne ott, nyilván nem kapnék levelet. Ugyebár. 

Az olvasás segített számomra, hogy elfogadjam magam, hogy nem vagyok rossz, csak más. Olvasás mindennapi életem része volt és lesz is a jövőben. A készülékem, másik könyvvel lesz feltéve. Ezek után is, hisz ez vagyok én. Mindent IS népszerűsítem. Népszerűsítem az olvasást, a hazai írókat, a fogyatékkal élő bloggert/tartalomgyártót azaz magamat.

Olvasás erőt, szabadságot, bátorságot és kikapcsolódást ad. Barátom, helyett barátom lett. Buli helyett buli lett az olvasás. Ne tiltsuk az olvasást, ne legyen, megszabva mit olvassuk. Adjuk meg az esélyt.

Egy nagyon szuper idézetet hoznék. 

Tomor Anitától a Nyolc éjszakából.

"A könyvek nem bántanak, nem hagynak ott, nem csalnak meg és nem okoznak csalódást. Megéri szeretni őket."

Ez nagyon igaz. Tényleg megéri szeretni őket. Megéri kitartani emellett. Ezért is lettem Nagykövet. Hogy támogassam, beszélhessek róla. Te is csatlakozz, mondd el!

 

Csatlakozz te is! 

Így neveld a regényed oldal

#szabadirodalmat összefogás szerzői és támogatói moly zóna

#szabadirodalmat összefogás írói moly polca

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett ez a bejegyzés.
    Az olvasás és a könyvek nagyon sokat tudnak adni, olyan világokba tudunk belépni, amelyekbe könyvek nélkül soha. És igen, az irodalom szabadsága nagyon fontos.

    VálaszTörlés
  2. Gyerekként a legjobb helyre menekültél, ahová csak lehet. Még sok-sok szuper könyves élményt kívánok neked❣️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igen, a legjobb helyre. Szerencsés vagyok. ☺️
      Köszönöm! ❤️

      Törlés
  3. Még sok könyves élményt kívánok! 🥰 Szeretem ezeket a bejegyzéseket a olvasni. 🙂🥰

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó bejegyzés lett. Szuper gondolatokkal. Az olvasás élmény és egy életérzés is egyben. Szerintem nincsbis tökéletes ember. Minenki úgy jó, ahogy van. Csak el kell fogadnunk egymást. Szuperek ezek a könyves idézetek is.

    VálaszTörlés