2024. augusztus 7., szerda

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Monos Anett - ("Jobban izgultam az előolvasók véleményétől, és mire megjelent már nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam szerencsére.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem Monos Anett írónőt, hogy meséljen kicsit magáról és a könyvéről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónőnek nemrég jelent meg Szenvedélyes hadviselés (Gyűlöllek szeretni 1.) című romantikus e-könyv a Skarlát kiadó gondozásában. Érdekessége az, hogy ingyen lehet letölteni a könyvet a kiadó oldalán.


Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Nyolcéves korom óta írok, és tíz éve vetettem bele magam az írástechnikába, amikor blogolni kezdtem. Néhány éve több kurzust is elvégeztem, amiket akkor még a Könyvmolyképző Kiadó szervezett. Sok íróval és szerkesztővel ismerkedtem meg, és a C&H Projects által elkezdtem szerkeszteni is a novellákat, nem csak írni. Részt vettem több antológia megszületésében, de sajnos magánéleti okokból kiváltam a csapatból. Ezután ötlött fel bennünk egy kiadó alapítása Sárközi Nillával.

Szenvedélyes hadviselés c. könyv sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

Ez egy trükkös kérdés, mert az első változatot 2016-ban írtam meg, sőt, a többi részét is, de aztán évekig rá sem néztem, bár mindig foglalkoztattak, hiába zártam le. Aztán 2019-ben elhatároztam, hogy újra előveszem, és kiadáséretté dolgozom át. Ezzel kezdődött el egy több éves folyamatos átírás hullám. Több kurzusra vittem őket magammal, szakemberek segítségét kértem, és így is négy év volt, mire eljutottunk a szerkesztésig.

Annak ellenére, hogy realista történet, végeztem hozzá kutatómunkát, sőt, el is mentem a helyszínekre, amik megjelennek a történetben. Sok bokszvideót néztem, utána olvastam szakkifejezéseknek, technikáknak, és az önvédelmi fogásoknak is.

 

Hány részesre tervezed, a Gyűlöllek szeretni sorozatot? Visszatérő karakterek lesznek majd a könyvekben? Mesélnél, erről kicsit mikre számítsunk?

A trilógia az biztos, bár már van ötletem a negyedik részhez is, aztán meglátjuk, hogy alakul. Igen, ugyanazokkal a karakterekkel tervezem, ugyanúgy Adri és Bálint lesznek a főszereplők, de a mellékszereplők bővülni fognak. Akik az első kötetben csupán említés szintjén jelennek meg, ők most nagyobb szerepet kapnak majd, ennyit elárulhatok.

Olvastam, hogy jövőre lesz nyomtatott könyv/könyvek, miért döntöttél, hogy ingyen e-könyvként adod/adjátok ki?

Több oka is volt ennek. Az egyik a pénz, hiszen a nyomtatás irdatlanul sokba kerül, és így is tetemes összeget folyattunk az ebookba, hiszen a szakembereink nem ingyen dolgoztak rajta. A másik ok, hogy ez nekünk a tesztévünk, kitapasztaljuk, hogyan gyúrjuk bele a mindennapokba a kiadót a munkánk és magánéletünk mellé. Konkrétan olyan, mintha még egy teljes állásunk lenne. A munkánkból is a kiadóval foglalkozunk. Nem akartunk fejest ugrani azonnal az ismeretlenbe a fizikai könyvekkel. Harmadik oka logisztikai, ugyanis csomagolni kell, postázni, fogadni a rendeléseket, erre majd ki kell találnunk egy rendszert. A negyedik ok az, hogy még nem vagyunk számlaképesek, legálisan nem tudnánk értékesíteni. És az ötödik: így sokkal több emberhez elérünk, ami egy induló vállalkozás esetében kulcsfontosságú, hogy kialakíthassa a vevőkörét.

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Egészséges mértékben kiegészítik egymást. Saját élményekből is táplálkozom, amit a fantáziával keverek.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Nyolcévesen, a Harry Potter hatására. Tízévesen elkészült az első regényem, de természetesen vállalhatatlan.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

Novellákat rendszeresen írok más zsánerekben. A C&H Projects antológiáiban megjelent már horror, sci-fi, misztikus írásom is. És jelenleg is pihen egy urban fantasy kézirat a fiókban, ami ki tudja, mikor fog napvilágot látni.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Elégedett vagyok általában, hogy sikerült, de ez még korántsem az út vége, hanem az eleje, hiszen innentől kezdődik a munka nagyja.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen?

Nem gondoltam soha álnévre, mert nincs okom titkolni az írást. A környezetemben tudják, ismerik, olvassák.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Nem. Annyira nem, hogy én sokáig hadilábon álltam a romantikus zsánerrel. Felnőtt urban fantasyt írtam mindig, amíg Bálinték el nem rabolták a szívem. Egy poénból indult, aztán mégis általuk találtam meg az utamat. Ebben a zsánerben teljesedhetek ki. A realista romantikában, ami komoly témákat boncolgat mellette. A továbbiakban is ilyen regényeket tervezek.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Stresszes.  Jobban izgultam az előolvasók véleményétől, és mire megjelent már nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam szerencsére. Izgatott voltam.

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

A kettő keveréke. Megtervezem a dramaturgiai ívet, kijelölöm a célokat, és magamban végigviszem az érzelmi ívet, hogy honnan hova akarom eljuttatni a szereplőimet. A többi viszont impulzív, hagyom őket kalandozni, hogy maguktól mozogjanak, cselekedjenek, és ha másfelé akarják vinni a történetet, akkor én idomulok hozzájuk. Többször újratervezek, elemzek írás közben. Sokáig tartott, amíg kikísérleteztem, hogy nekem milyen módszer válik be. Mert a teljesen vakrepülés nem, akkor szétcsúszik, és jönnek az átírások. Nekem kell egy keret, amin belül tudom tartani, fókuszálni a történetet.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Persze, vannak! Több is, és rendszeresen vissza szoktam fejben játszani, lubickolok bennük. Olyan is volt, amiket nehezen írtam. A bántalmazó jelenetekre van, amikor ráfeszültem, szorongtam, mivel én is pánikbeteg vagyok. Adri traumája a sajátom.


Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Mindenhonnan merítek ihletet. A környezetemből, a hírekből, rádióból, sorozatokból, filmekből, bármiből. Állandóan jár az agyam, ötleteket keres, történeteket sző akkor is, ha nem írok le mindent.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

A barátaim, akik ugyanúgy értenek hozzá. Tudom, hogy ki miben erős, karakterek, világ, atmoszféra, és aszerint kérek tanácsot, ha kell. A barátaim olvassák először. Van olyan kéziratom, amit még én sem olvastam azóta, hogy leírtam, de a barátaimnak megmutattam úgy, ahogy van, hibásan, elírásokkal tűzdelve.  A legeslegelső olvasóm anyu.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

Mindig támogattak szerencsére. Anyu nagyon büszke rám, apu már sajnos nem él, de biztosan ő is büszke lenne, bár őt annyira nem mozgatták meg soha a könyvek. Anyu családja „tanárcsalád”, ő is sokat olvasott, és olvas a mai napig, tőle örököltem a könyvek szeretetét.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Idén egy misztikus, alternatív valóságos novellám fog megjelenni (ha lesz időnk szerkeszteni…) a C&H Projects gondozásában, ami a szociális problémák témához kapcsolódik. Az is ingyenesen elérhető lesz! Közben pedig nagyon dolgozom a regényem folytatásán, hogy jövőre megjelenhessen.

Monos Anett írói oldala

Skarlát Kiadó webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése